image alt

מחצבת בנימינה. צילום: ירון שניר

מחצבת בנימינה

על תחילתו של הכרמל, בתחילת שנות ה-30 של המאה העשרים, הוקמה מחצבת בנימינה שסיפקה אבן משובחת למבנים רבים ברחבי הארץ, והייתה מקור תעסוקה מפואר לתושבי בנימינה. המחצבה נסגרה בשנות ה-90 של המאה העשרים וכיום היא משמשת כפארק טבע מיוחד, אשר יש לגביו תכניות פיתוח עתידיות. 

המחצבה הוקמה במסגרת מאמצי היישוב היהודי בארץ לבנות את הארץ על בסיס חומרי גלם מקומיים וכוח עבודה עברי. בדרך זו רצו לתת מקומות תעסוקה ולסייע בקליטת העלייה. 
תחילתה של המחצבה הייתה ביוזמה של פיק"א לאספקת אבן לסלילת כביש בנימינה-פרדס חנה. מאוחר יותר ייסדו פועלי המחצבה אגודה קואופרטיבית וקיבלו את ניהול המפעל לידיהם. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הועברה המחצבה לבעלות "סולל בונה" והופעלה על ידי חברת אבן וסיד, חברה בת של סולל בונה. 
אבן בנימינה זכתה למוניטין כאחת האבנים המשובחות בארץ, בגלל חוזקה וייחודה, והיא נדרשה ברחבי הארץ כולה. בשנות ה-90 של המאה העשרים , לאחר שמוצו עתודות חומרי הגלם במקום, החל תהליך שיקום המחצבה. עיקר השיקום בא לידי ביטוי בהחזרת הצמחייה הטבעית, ביצירת אגם מים בתחתית המחצבה ובהחזרת בעלי החיים והעופות שקיננו באזור בעבר. 
במהלך החציבה התגלה במקום מאוזוליאום ובו ארונות קבורה עתיקים, כנראה מהתקופה הכנענית, אשר מוצגים במוזיאון רוקפלר בירושלים. 
המחצבה היא חלק משטחיה של רמת הנדיב, וישנן תכניות להמשיך לשקמה ולהקים על שטחה פארק טבע ותיירות. 
מומלץ לעלות לתצפית על המחצבה, ולאחר מכן ללכת בשביל בו מוצבים עד היום מתקני המחצבה, השביל ממשיך לתצפית נוספת ממנה ניתן לרדת אל המחצבה עצמה, או להמשיך ישר בעלייה למצפה מורן - לתצפית מרהיבה על בנימינה וחוף הכרמל. 

אתרים סמוכים: פארק ז'בוטינסקי ומתחם שוני, מצפה מורן 
מסעדות ובתי קפה בסביבה: העגלה היוונית, הג'חנון של רחלי, אקליפסע - עגלת קפה בטבע. למסעדות ובתי קפה נוספים בבנימינה לחצו כאן.



 

איך להגיע? בוייז:  פארק ז'בוטינסקי, לחנות ברחבת העפר מייד לאחר הפנייה מהכביש (הווייז יוביל אותנו למעלה לחנייה של הפארק, אנו נתעלם). יוצאים מהרכב ופונים ימינה לעלייה קטנה שבסופה תצפית מרהיבה על המחצבה. לאחר מכן יורדים חזרה ועוברים את מחסום הרכבים. הולכים ישר בשביל ומתרשמים ממתקני המחצבה שנשמרו כאן. ממשיכים בשביל לטיול בשבילי המחצבה ומצפה מורן. 
x

#{title}

#{text}

#{price}